Şarezur Ovası’nda karpuz mesaisi başladı

Güney Kürdistan’ın bereketli topraklarından Şarezur Ovası’ndaki çiftçiler, yılın ilk karpuz ekimine başladı. Süleymaniye’nin Seyîdsadiq ilçesine bağlı Qayneyce köyünde tarlalara inen üreticiler hükümetten beklentilerini dile getirdi.

ŞAREZUR NUÇE 24
reset font size increase font size

ŞAREZÛR – ROJNEWS          

Narin toprak yapısı ve bol su kaynakları sayesinde Şarezur Ovası, Güney Kürdistan'ın sebze ve meyve üretiminin kendi bölgelerinden biri olarak biliniyor. Ancak çiftçiler son yıllarda giderek artan ithalat ve girdi maliyetleri nedeniyle üretimlerini sürdürmekte zorlanıyor.

Nisan ayıyla birlikte Şarezur'daki çiftçiler, karpuzun yanı sıra patlıcan, biber, fasulye, salatalık gibi pek çok ürün toprakla buluşturdu. Rojnews'e konuşan, tek performansın üretim sürecinin daha fazla ciddiyet ve koruma altında olduğu vurgulandı. Mahsul ucuz zamanı gelince, dışarıdan gelen ithal önünü kesmesini istiyor.

Qayneyce köyünde karpuz ekimine başlayan Star Ahmet, tarım için büyük potansiyel büyüyen bölgesel üretime süt umutlu ama temkinli şöyle konuştu: "Nisan bölgelerindeki ürünler eklenmeye başlıyor. Ürünlerin olgunlaşması sürecinde hükümette destek olmak istiyorsa ürün ithalatının önüne geçmelidir. Bu durumda tüm çiftçiler kazanır ve iç pazardaki ürünler de çeşitlenir."

Bölgedeki çiftçilerin en büyük sorunlarından biri de piyasa miktarlarının toplamıdır. Dışarıdan gelen ucuz ithal ürünler, yerli üreticinin emeğini değersizleştirirken, uzun süre beklenen gezi göçü ve üretimden kopuşu da tetikliyor.

Star Ahmet, çiftçiliğin sürekliliği için hükümetin desteğinin sürdürülmeden dikkat göstermediğini de sözlerine ekledi: "Ürünlerimiz satılabilir ve kazanç elde edilebilirse her şeyin devamlılığı da sağlanır. Hükümet tarafından sağlanan düzeyde çiftçiyi korumaksa, petrol satmak zorunda kalmaz. Hükümet, ilaç konusunda çiftçiyi desteklemiyor. Tüm masraflar, çiftçilerin omuzlarında."

Bölgedeki birçok çiftçi, tarım tarımı ve gübre gibi temel girdilere erişimde yaşanan gelişmeler nedeniyle verim kaybı yaşadıklarını belirtiyor. Bu yıl da mahsulün satılamaması durumunda üretime ara vereceklerini söyleyen Star Ahmet, şöyle devam etti "Sınırlarımızda her yıl binlerce ton karpuz yetiştiriliyor. Hükümet destek veriyorsa bunlar yurt dışında piyasaya sürülüyor. Ürünler şu anda Irak'ın mevcut, iç pazarı ve bazı Ortadoğu ülkelerinde piyasaya sürülüyor."

Güney Kürdistan ve Irak'ın iç pazarı karpuz önemli bir tüketim kalemi olsa dalikler bölgesel dengesiz nedeniyle üretici ile üretim arasındaki köprü zayıf. Bazı yıllarda ürünler tarlada çürürken, şehrin fiyatları katlanarak artabiliyor.

Öte yandan tarlalarda çalışan mevsimlik ilerlemeden geçmelerini bu zorlu mesaiyle başarmaya çalıştı.

Onlardan biri olan Aras Abdullah, her gün sabahtan akşam saatlerine kadar toprakta çalıştığını belirtti: "Sabah 06.00'da başlayıp 15.00'e kadar çalışıyor. Günlüğümüz 25.000 dinardır. Günlük iştir ve mümkün. Şimdi karpuz ekmeye ortaya çıkıyoruz.

Mevsimlik iklim koşulları, tarım ekonomisinin görünmeyen yüzlerinden biri. Barınma, sağlık ve güvencesiz çalışma koşulları, anlaşma, üretimin devamında görünmeyen emeğin çoğu gölgede kalıyor.

Tarım Müdürlüğü'nün uygunluğuna göre, bu yıl Şarezur Ovası'nda karpuz ekiminde ciddi bir artış yaşandı. Geçen yıllık karşılaştırmalı üretim oranı yüzde 40 arttı ve 4 binden fazla dönüm arazi sadece karpuz için ayrıldı.

Related Posts

About Us

test footer content

Contact

Social Media

© 2025 – Nuce 24